четверг, 24 марта 2022 г.

Перлина Британської бібліотеки

 

На офіційному блозі Британської бібліотеки можна знайти справжню перлину!

Бібліотека виклала у відкритий доступ унікальний відсканований рукопис Уільяма Шекспіра - єдиний вцілілий до нашого часу екземпляр. Це не дуже відома п'єса "Сер Томас Мор". Правда, в її історії є родзинка. Вважається, що цей твір, як і багато інших тієї доби, був написаний кількома різними драматургами. За припущеннями, п'єсу створила в 1590-1604 році група авторів, яка включала Ентоні Манді, Генрі Четла, Томаса Деккера і Томаса Хейвуда. Вони і запропонували Шекспіру написати для неї одну сцену, а саме драматичний епізод з промовою Томаса Мора перед бунтівниками.

Рукопис Шекспіра

Але п'єсу так і не завершили із-за урядової цензури, самі автори полишили рукопис, а через якийсь час його було загублено. Британський музей отримав унікальний експонат вже в XIX столітті.

У творі під назвою "Сер Томас Мор" розповідається про католицького мученика Томаса Мора. Проте, образ головного героя в п'єсі практично не має нічого спільного з реальним історичним персонажем - філософом й автором книги про ідеальну державу "Утопія".

Згодом, авторство всієї пьєси «приписали» Шекспіру. Це сталося ще в 1871 році — після порівняння почерків із шістьома іншими підписами літератора.

Сьогодні цей документ — єдиний підтверджений приклад рукописного драматургічного доробку письменника.

 

0 коммент.:

Отправить комментарий