пятница, 13 декабря 2019 г.

Шлях письменника обрав нас сам

Зустріч ліцеїстів з О. Есауловим та Ю.Чернієнко 


Передсвяткові дива вже розпочалися! Фестиваль "Книжковий Миколай" залучив до своєї орбіти учнів 10 УІФ та 10 ІМЕ класів Херсонського академічного ліцею імені О.В. Мішукова ХМР при ХДУ. Сьогодні відбулася зустріч із Юлією Чернієнко, талановитою письменницею, яка піднімає в своїх творах дуже актуальні теми з життя підлітків й соціуму, та Олександром Есауловим, відомим українським прозаїком, автором 15 книжок, дитячих детективів, серії книг жанру фентезі та художньо-документальних. 



Спілкування з авторами організували бібліотека академічного ліцею та Херсонська обласна бібліотека для дітей імені Дніпрової Чайки, співробітниці якої Ірина Срібна та Анжела Ракша підготували та блискуче провели захід. 


Учні готувалися до зустрічі і тому, заздалегідь знали, що Олександр Есаулов - потрійний лауреат престижного літературного конкурсу "Коронація слова" як прозаїк для дітей та дорослих і як кіносценарист, а серед здобутків Юлії Чернієнко – першість у Міжнародному літературному конкурсі "Гранослов" із романом "Раби" та друге місце у Міжнародному літературному конкурсі "Крилатий Лев" за повість "Вирок Міри", що й стала її дебютом під назвою "Помста".


Але попри підготовку, зустріч була сповнена відкриттями й несподіванками. Автори читали власні поетичні твори й цікаво розповідали про перипетії життя героїв своїх книг. Олександр Есаулов під час розповіді про книгу  "Город, которого нет" повернув учнів до трагічних наслідків аварії на ЧАЕС. Він трохи розказав про події, описані у книзі, адже автор був свідком цієї трагедії. 


За рік до аварії Олександр Юрійович був обраний заступником голови Прип’ятського міськвиконкому. Тож під час аварії на Чорнобильський АЕС брав участь та організовував заходи, пов'язані з евакуацією населення міста Прип’ять. Він показав цікаві карти, документи, багато світлин, які демонструвалися парами - до аварії й сучасний вигляд вулиць, будинків, свого під'їзду... 


На запитання про те, що спонукало його обрати шлях письменництва, Олександр Юрійович відповів несподівано: "Шлях письменника обрав мене сам". Економіст за освітою, він писав щоденники, згодом впорядкував їх і опублікував, бо було "потрібно донести до людей правду". 


Естафету фестивального спілкування підхопила Юлія Чернієнко. Олександр Грін, "Червоні вітрила", море, юність, дівчинка... Як все чудово, коли б не жахіття, описане в повісті "Помста". Юлія презентувала цю книгу, де за сюжетом, головна героїня бореться із несправедливістю й не ламається під тягарем булінгу.  Повість присвячена життю підлітків, написана динамічно й, на думку вже прочитавших книгу учнів, варта екранізації. 

Фото на згадку
А втім, переказати усе, що ми почули за дві години чудового спілкування, неможливо! Було пізнавально, весело й дуже цікаво!

Дякуємо організаторам та бажаємо неперевершеним авторам подальшого натхнення, нових ідей, цікавих сюжетів і мільйонів читачів!

Адже, за словами О.Есаулова: «Нині, у час смартфонів - вбивць цивілізації, краще залучати дітей до читання книжок".

Автограф-сесія

Єжова Т.М., завідувач бібліотеки
Фотографії та фотоколажі автора













0 коммент.:

Отправить комментарий