пятница, 13 декабря 2019 г.

Маестро Різдва

До дня народження Миколи Леонтовича

Щедрик – то не розкладка пісні,
то самоцінний твір, осяянний промінням
генія, який посяде не останнє місце
в світовій музичній літературі
Пилип Козицький

"Маестро Різдва", геній української поліфонії, який подарував світу найвідомішу мелодію Різдва – «Щедрик». Усе це про українського композитора та хорового диригента Миколу Леонтовича. Сьогодні, 13 грудня, ми святкуємо його 142-й день народження.

Основу музичної спадщини Леонтовича становлять хорові мініатюри – обробки українських народних пісень, які й донині є неперевершеними. У творчому доробку композитора понад 150 музикальних творів. Серед них такі відомі як «Щедрик», «Дударик», «Козака несуть». Іменем Леонтовича названі вулиці у Києві та інших українських містах.

Його обробка «Щедрика», над якою він працював понад 6 років, відома у всьому світи як різдвяна колядка «Carol of the Bells». Уперше твір пролунав у Києві у 1916 році. А вже за 5 років його виконали на концерті в Нью-Йорку. Через 15 «Щедрик» переклали англійською мовою. І тепер твір більш відомий як «Колядка дзвонів», його переспівали сотні виконавців.

Текст оригінального "Щедрика" українською мовою - народний і походить із часів язичництва. Тоді Новий рік святкували навесні, тому і йдеться про приліт ластівки у найвідомішому в світі різдвяному гімні!

Перший запис невмирущого "Щедрика" у виконанні хору Олександра Кошиця. Берлін, 1920 р.

"ЩЕДРИК" у виконанні хору ім. Г.Г. Верьовки 20 жовтня 2011 р. в НПМ «Україна» (м. Київ)

Ось ще один запис у тому ж виконанні, 2018 р.


А це англомовна версія St. George's Chapel Choir sing Carol of The Bells at Windsor | Christmas 2018

Нещодавній запис англомовної версії "Щедрика" - Libera - Carol of the Bells

0 коммент.:

Отправить комментарий