четверг, 23 января 2020 г.

Бібліотечні бувальщини: штраф дві тисячі доларів або добровільний боржник

Роберт Страуд (Robert Stroud), житель міста Шрівпорт (Shreveport) американського штату Луїзіана, знайшов книгу «Антологія Спун-Рівер» (Spoon River Anthology) Едгара Лі Мастерса, розбираючи речі своєї матері. Як виявилося, вона взяла книгу в місцевій бібліотеці Shreve Memorial Library в 1934 році, коли їй було 11 років, але не повернула.


Спочатку Страуд анонімно підкинув книгу в бібліотеку, але потім вирішив вийти з тіні, коли співробітники бібліотеки опублікували фотографію книги на сторінці установи в Фейсбуці, і ця історія почала ставати вірусною.

Чоловік вирішив оплатити штраф за прострочення повернення книги. У бібліотеці пішли йому назустріч і встановили максимальну суму штрафу в розмірі 3 долари США згідно з поточними правилами. Однак Страуд скористався старими правилами бібліотеки, зазначеними на форзаці книги, згідно з якими штраф становив 5 американських центів за день прострочення, і 24 жовтня вручив бібліотеці чек на суму 1542,65 долара.

Страуд згадав, що його мати любила літературу та поезію.

"У моєї мами було чудове почуття гумору", - сказав він. - "Я думаю, що вона відчула б велике полегшення від цього".

Виконавчий директор бібліотеки Джон Таггл (John Tuggle) прокоментував ситуацію: «Бібліотеки - це місця з історією. Книга, яка повернулася через 84 роки - дійсно особлива».



При врученні чека він пожартував, що ця історія може стати повчальним уроком для інших. За його словами, бібліотека витратить отримані гроші на те, щоб нагадати всім своїм читачам, що забуту книгу ніколи не пізно повернути.

Ось така історія зі щасливим фіналом: повернута в бібліотеку через 84 роки книга - це свідчить про повагу до бібліотек і традиції в сім'ї, й цікава історія про штраф в 1542 долара, а це вже із розряду подарунків!

Дійсно дивовижна бувальщина!

А у вас вдома, бува, не завалялася бібліотечна книга?

Джерело: Los Angeles Times та Shreveport Times

0 коммент.:

Отправить комментарий